Florin Busuioc, la Buzău:: „Am plecat din teatru 12 ani, pentru că nu aveam satisfacţii şi am rămas la meteo“

Share

Aplauze la scenă des­chisă la finalul spectacolul „Fidelitate”, jucat luni pe scena de la Consiliul Judeţean. Sute de buzoieni au venit să vadă producţia care îl aducea pe scenă pe îndrăgitul Florin Busuioc, alături de Gheorghe Ifrim (cunoscut mai nou pentru rolul din Las Fierbinţi) şi Adelaida Zamfira. Dincolo de numele actorilor din distribuţie, piesa s-a dovedit una excelentă, cu un text savuros, care sub umbrela unei comedii poliţiste face o analiză cinică a vieţii de cuplu din lumea contemporană.

Pentru cunoscutul prezentator meteo de la ProTv (distins în 2010, la Zurich, de către Societatea Europeană de Meteorologie, cu premiul pentru cel mai bun prezentator al anului), popasul la Buzău a coincis cu întoarcerea în oraşul unde a făcut armata. Florin Busuioc a vorbit pentru OPINIA ­despre cele două ipostaze ale vieţii sale profesionale, mărturisind că s-a întors pe scena de teatru după o pauză de nu mai puţin 12 ani.

    

Rep.: Vorbiţi-mi despre satisfacţiile pe care ţi le aduce meseria de actor şi cea de prezentator meteo.

Florin Busuioc:Satisfacţii aduc amândouă ipostazele. Problema este că eu, la un moment dat, neavând satisfacţie în teatru, am plecat de tot 12 ani. Am rămas la meteo. Nu am mai jucat. Abia anul trecut  mi-am reluat activitatea de actor şi asta pentru că s-a ivit un prilej, un proiect care mi-a plăcut.

„La ştiri facem nişte jucărele care ne fac munca foarte frumoasă”

 

Rep.: Nu vorbim despre acest spectacol?

F. B.:Nu. Era vorba despre un Cehov. O adaptare pusă pentru prima dată în scenă; o adaptare făcută de Lae Urs după trei nuvele. A fost atât de frumoasă provocarea, încât am zis: „Gata! O facem!”. După aceea, acelaşi regizor, Dragoş Câmpean, a venit cu propu­nerea asta: „Fidelitate” şi am zis să văd despre ce este vorba. „Cu cine? Gigi Ifrim? A, da sigur! Cine? Ada (n.r. - Adelaida Zamfira)? Cum să nu!”. Aşa că am recidivat. Nu mi-am propus să revin pe scenă. A fost o întâmplare. Acum se pare că suntem în căutarea unui al treilea text tot în aceeaşi gaşcă. Vom vedea.

Rep.: Vorbiţi-mi despre rolul de la meteo.

F. B.:Satisfacţii foarte mari sunt şi acolo, deşi lumea ar zice că este o rutină pe care o îndeplinesc fără obligaţii prea mari şi prea mult efort. Nu este adevărat. Este un personaj. Un personaj care s-a creat nu foarte departe de Florin Busuioc, dar tot are ceva elemente de personaj. Toate jucăriile pe care vedeţi că le fac eu la ştirile de dimineaţă cu Mihai (n.r. – Mihai Dedu), cu Lavinia (n.r. – Lavinia Petrea), Andreea (n.r. – Andreea Marinescu), cu Neti sau Vadim (n.r. – Vadim Vîjeu) sau Corina Caragea sunt nişte jucărele care ne fac munca foarte frumoasă. Ele vin din faptul că nu există constrângeri, şefi, producători care să ne preseze.

 

„Mi-a fost greu să revin. Actoria nu e ca mersul pe bicicletă“

 

Rep.: V-a fost greu când aţi revenit pe scenă după 12 ani?

F. B.:Foarte greu. Nu e ca mersul pe bicicletă. Cine crede că actoria este o chestie pe care nu o uiţi şi nu poate rugini se înşală amarnic. Dacă nu faci continuu această meserie, este greu să revii, pentru că trebuie să te duci înapoi, în adâncurile tale, să îţi cauţi nişte resorturi emoţionale pe care le-ai pierdut. Asta este foarte greu. Bineînţeles, mă refer la cei care vor să facă meseria asta ca lumea. Dacă vrei prosteală, nu e mare lucru. Dacă vrei însă emoţie, să creezi fluxul ăsta emoţional între ceea ce se întâmplă pe scenă şi sală, atunci este de muncă după o pauză.

Rep.: Au fost reacţii din partea publicului vizavi de posibila confundare dintre rolul de la meteo şi cel de la teatru?

F. B.:Au mai fost glume, dar nu s-a sărit calul. Mai tare m-a interesat altceva. În celălalt spectacol, de Cehov, personajul meu cumpără o femeie de la soţul ei şi o doamnă din primul rând al sălii a început să vorbească: „Aşa! Aşa, maică, dă-i bani pe ea!!”. Chiar dacă poate era deranjant pentru cei din sală, pe noi ne-a bucurat, pentru că a fost dovada că rolul era veridic şi ne-am atins scopul.

 

„Am făcut armata la Topografi, la Buzău”

 

Rep.: Credeţi că sunteţi ales într-o distribuţie şi din aspecte comerciale, pentru că popularitatea dumneavoastră asigură succesul la public?

F. B.:Nu mă interesează. Aceste două spectacole sunt alegerile mele, pentru că mi-au plăcut textele, grupul şi nu a fost nicidecum planul regizorului. Ele sunt puse de un fost elev al meu la actorie, care ulterior a făcut şi regia. Nu ne-am gândit la aspectul pecuniar, comercial sau de marketing...

Rep.: Aveţi vreo amintire legată de Buzău?

F. B.:La Buzău am făcut armata un an jumate. La Topografi. Când am trecut acum pe drum pe lângă biută (n.r. – ridicătură de teren folosită la un poligon pentru tir) mi-am adus aminte cum făceam trageri de zi şi de noapte acolo. A fost greu la început, după care a fost o perioadă absolut superbă.

 

  • Nu sunt Comentarii

Spune-ti parerea

0
termeni si conditii.

Additional information

Google PageRank Checker